Facilitats per a l’emprenedoria i l’activitat econòmica
Per tal de consolidar Barcelona com una ciutat que fomenta l’emprenedoria i promou l’activitat econòmica, s’impulsaran diverses iniciatives orientades a facilitar la creació d’empreses noves i acompanyar-ne el creixement.
A continuació, es presenten les mesures concretes que s’implantaran per assolir aquest objectiu i per garantir que Barcelona es converteixi en una ciutat més dinàmica, inclusiva i preparada per afrontar els reptes econòmics del futur.

Programes de suport a l’emprenedoria i l’activitat econòmica
-
Aquest programa d’ajuts de Barcelona Activa té per objectiu donar suport a projectes emprenedors o d’activitat econòmica de proximitat. En funció de les modalitats, pot subvencionar: l’arrencada de nous comerços i parades de mercats (“Amunt persianes”), actuacions en el marc de l’Estratègia d’economia social i solidària de Barcelona 2030, el foment de l’ocupació de qualitat, la promoció de l’alimentació saludable i sostenible i el consum responsable, el suport a les activitats econòmiques als espais de gran afluència (EGA) o als projectes relacionats amb les cures.
-
Es fomentarà l’emprenedoria blava amb una edició anual del BBlue centrada en el suport a empreses emergents marítimes sostenibles, guiat per agents de la ciutat com el Port de Barcelona i altres empreses privades. Aquest programa inclou la validació de models de negocis, formació, treball en xarxa i serveis complets proporcionats per Barcelona Activa (finançament, talent, entre altres).
A més, es fomenta la innovació blava a través del suport i lideratge en projectes d'innovació propis (com Connectio) o externs, així com mitjançant la candidatura de KIC sobre sectors i ecosistemes marítims liderada per la UPC. Aquestes accions malden per dinamitzar l'ecosistema local i internacional en l'àmbit de l'economia blava.
-
Per impulsar el desenvolupament econòmic de Barcelona, cal revisar les ordenances fiscals per brindar incentius fiscals a empreses d'alt valor afegit. Aquests ajustos pretenen promoure la inversió i la innovació i atreure així empreses que creïn ocupació qualificada i contribueixin al desenvolupament sostenible de la ciutat.
Barcelona vol impulsar la seva competitivitat global amb una ordenança fiscal nova per incentivar la recerca i la transferència de tecnologia. Aquesta proposta oferirà desgravacions fiscals per a empreses d'R+D, amb l'objectiu de fomentar el teixit empresarial i captar talent. Les mesures inclouen mantenir la desgravació del 95% en l'IBI per a centres de recerca i universitats, a més de bonificacions sobre l'IAE per a inversions en actius fixos i creació de llocs de treball. També s'ofereix una bonificació en l'IAE per a empreses que estableixin centres d'innovació o empreses emergents a la ciutat.
-
Barcelona ha posat en marxa un seguit de programes d’emprenedoria dissenyats per fomentar la creació i el creixement d’empreses en sectors estratègics emergents. Aquestes iniciatives responen a la necessitat de diversificar l’economia de la ciutat i d’impulsar la innovació en àrees clau per al seu desenvolupament futur. Tot seguit, s’exposen alguns dels programes més destacats:
- Creamedia: aquest programa està destinat a les indústries creatives i culturals, amb l’objectiu de transformar noves iniciatives en empreses viables. S’adreça a sectors com les arts visuals, el disseny, la publicitat i la indústria cultural, incloent-hi cinema, videojocs i noves tecnologies.
- B-STEP: centrat en l’esport, el programa vol donar suport a l’emprenedoria en aquest sector a través de la creació, la incubació i l’acceleració d'empreses emergents innovadores. Els projectes seleccionats reben formació, mentoria i accés a una xarxa de contactes per fomentar el talent i les oportunitats de creixement.
- ProgramESS: paquet de programes a mida d’economia social dirigits a enfortir empresarialment projectes i empreses d’economia social en diferents sectors o col·lectius: “Construïm en femení” i “Camí de solidesa” per a projectes liderats per dones; “RevESStim el tèxtil” per a projectes de moda sostenible; “Reimaginem” per reorientar empreses consolidades d’economia social i solidària, i “Impulsem les cures” per enfortir projectes de cures d’ESS.
- B-Blue: Edició anual del BBlue que se centra a donar suport a empreses emergents marítimes sostenibles. Aquest programa inclou la validació de models de negocis, formació, treball en xarxa i serveis complets proporcionats per Barcelona Activa (finançament, talent, entre altres).
- Serveis de suport a la innovació socioeconòmica de Barcelona Activa: és un paquet de serveis i programes per al suport de l’economia social, el cooperativisme i la innovació socioeconòmica de Barcelona Activa que ofereix serveis específics dirigits a cooperatives, associacions, entitats del tercer sector i empreses compromeses amb l’impacte ambiental, social i de bon govern. El seu enfocament inclou la divulgació de l’economia social i solidària en tota la seva diversitat de fórmules jurídiques, així com l’impuls d’espais d’hibridació entre l’ESS i empreses amb impacte. Aquests serveis i programes inclouen formació, acompanyament i assessorament, incubació, articulació sectorial, divulgació i foment de vocacions.
- Programes per a la dinamització i enfortiment de l’associacionisme comercial: El sector del comerç necessita programes que ajudin a enfortir l’associacionisme del comerç i actuïn tant en l'àmbit territorial com sectorial. Aquests programes han de ser estables i durables en el temps, i s’han de planificar de manera coordinada amb el sector per garantir la seva eficiència i eficàcia en el seu desenvolupament.